Görüş Bildir
Haberler
Aman Kandırılmayın! Bir Şeyin Gerçek mi Yoksa Sahte mi Olduğunu Nasıl Anlarız?

Aman Kandırılmayın! Bir Şeyin Gerçek mi Yoksa Sahte mi Olduğunu Nasıl Anlarız?

Günümüzde orijinal şeylerin taklidi öyle birebir ve benzer yapılıyor ki neredeyse hiçbirini ayırt edemez olduk, kimseye güvenemez olduk! Biz de sahte mi gerçek mi olduğunu ilk görüşte anlayamadığımız bazı şeyler için bir liste hazırladık:

Bal

Bal

Sahtesiyle çokça karşılaşılan balın gerçek olup olmadığını anlamanın birkaç yolu var. Mesela ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Kağıt havlu üzerine koyduğunuz bal emilmiyorsa gerçek baldır. Ayrıca gerçek ve katkısız bal ateşe dayanıklıdır, yanmaz. Yakın zamanda bu şekilde anlayamadığımız balları da piyasaya sürerler ya neyse!

Elektronik eşya

Elektronik eşya

İnternet alışverişi hem iyice gelişti hem de yakaladığınız zaman güzel fırsatlarla dolu. Böyle bir indirim fırsatı yakaladığınızı zannedip orijinal ürün sahibi oldum derken sahtesini almış olabilirsiniz. Peki sahte elektronik eşyalar nasıl anlaşılır? Başka yöntemlere gerek bırakmayan bir yolu var: Seri numara kontrolü. Ürünün üzerinde bulunan seri numarasını araştırarak ürünün gerçek olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Zeytinyağı

Zeytinyağı

Hakiki bir zeytinyağını anlamanın aslında minik püf noktaları var, yoğunluğunu test etmek gibi. Bir çay bardağı içerisine eşit oranlarda doldurduğunuz su ve zeytinyağı arasında eğer üste çıkan zeytinyağı oluyorsa, hakiki bir yağdır. Fakat yağınız sahte ise yine de suyun üzerine çıkabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, zeytinyağının baloncuklar çıkarıp çıkarmadığına bakmak olacak. Hakiki zeytinyağı baloncuklar çıkararak suyun üzerinde kalır.

Çanta

Çanta

Son dönemlerde markaların çantaları neredeyse dikişine kadar birebir yapılır oldu. Haliyle sahtesini anlamak zorlaştı, o yüzden yapabileceklerinize bakalım: Öncelikle içinde bulunan barkod ile kontrol edebilirsiniz ama yine de bu kesin bir çözüm olmayabilir çünkü barkodlar bile taklit edilebiliyor. Bu noktada kumaşı ve dikişleri gibi çantanın detaylarını incelemek gerekiyor. Replika çanta üreticileri fiyatı düşük tutabilmek için genellikle daha az kaliteli malzeme kullanırlar ve bu şekilde kendilerini ele verirler. Dikişler özensiz duruyorsa, kusursuz işçilik yoksa o çanta muhtemelen sahtedir.

Doğal taşlar

Doğal taşlar

İlk kez doğal taş sahibi olacaksanız sahte mi değil mi anlamanız elbette zor. Öncelikle doğal taşlar pürüzsüz değildir, yüzeylerinde baloncuk ve çatlaklar bulunur. Sahte taşlar ise bu tür detaylar barındırmaz ve az kusurlu olmasıyla dikkat çeker. Yani çantanın tersi bir durum mevcut burada. Daha da emin olmak istiyorsanız ısıya maruz bırakabilirsiniz ama bunun takınızı bozabileceğini unutmayın. Sentetik bir taş ısıtıldığı zaman erir yahut boyası akar.

Parfüm

Parfüm

Gerçek parfümlerin seri numarası ve barkodları kutunun sonunda ve ayrıca parfüm şişesinin üzerinde olur. Benzer sertifikalar sahte parfümlerde yoktur. Yeni bir parfüm satın aldıktan sonra yapmanız gereken ilk şey orijinal parfüm barkod kontrolü. Sahte parfümün seri numarası yoktur. Ayrıca parfüm şişesini salladığınızda oluşan baloncuklar hemen kayboluyorsa o parfüm sahtedir. Eğer baloncuklar 10-15 saniye içerisinde kayboluyorsa, o parfüm orijinaldir diyebiliriz.

Gezen tavuk yumurtası

Gezen tavuk yumurtası

Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı ürünler tüketmek şart. Yumurtanın da en sağlıklısı gezen tavuk yumurtası. Bu yumurtayı bulmak için de yumurtanın üzerindeki kodlardan faydalanabilirsiniz. Yumurtanın üzerindeki kod 2 rakamı ile başlıyorsa bu o yumurtanın gezen tavuk yumurtası olduğunu gösterir... Peki ya bu numarayı işledikleri halde bu yumurta gezen tavuk değilse? Olur mu olur... Bu organik yumurtaların sarısı diğer yumurtalara göre oldukça koyudur. Ayrıca yumurta haşlandığında sarı kısım, beyazlı alana göre daha küçük görünür.

Bu yöntemlere rağmen ürünlerin gerçek olup olmadığını bilemeyebiliriz ama siz Garanti BBVA Mobil’in yeni özelliğiyle sizi arayanın gerçekten bankamız olduğunu bilebilirsiniz!