Görüş Bildir
Haberler
Dünya Klasiklerinden Beyaz Perdeye Uyarlanmış En Etkileyici 15 Film

Dünya Klasiklerinden Beyaz Perdeye Uyarlanmış En Etkileyici 15 Film

Didem
12.08.2021 - 08:00

Sevdiğiniz kitapların filmlerinin çekilmesini isteyen tarafta mısınız yoksa istemeyen tarafta mı? Çoğu kişi romanlardan uyarlanan filmlere çok sıcak bakamıyor. Hayallerinde canlandırdıkları karakterler ile filmde gördüğü karakter birbiriyle uyuşmayınca hayal kırıklığı yaşatabiliyor. Tabii uyarlandığı romandan bile başarılı olduğu iddia edilen filmler de var. Dünya klasiklerinden uyarlanan birçok film var. Zaten bu kadar önemli eserlerin filmlere rehberlik etmemesi, ilham kaynağı olmaması imkânsız. Dünya klasiklerinden uyarlanan filmler hangileri? Dünya edebiyatının usta kalemlerinin hangi eserleri defalarca kez sinemaya uyarlandı? Bu filmlerin konusu ne? Sizler için derledik.

Filmlerin puanları IMDb'den, özetleri ise  beyazperde, sinefil ve sinemalar.com 'dan alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

15. Büyük Umutlar (1998)

15. Büyük Umutlar (1998)

Charles Dickens'ın ''Büyük Umutlar'' romanından uyarlanan filmin konusu: Küçük ve sevimli bir sahil kasabasında kız kardeşiyle birlikte yaşayan sekiz yaşındaki Finnegan Bell, hayattaki tek mutluluğu resim yapmak olan, geri kalan zamanlarda ise kasabanın varlıklı ailelerinden birinin yeğeni olan Estella ile vakit geçirmekten mutluluk duyan öksüz bir çocuktur. Bir gün hapishaneden kaçan kelepçeli bir mahkuma yardım eden Finnegan, adamın zincirlerinden kurtulmasını sağlar ve bu olay küçük çocuğun evriminde büyük bir rol oynar. Aradan 10 yıl geçer... Eski aşkı Estella'ya tekrar kavuşmak isteyen Finnegan, genç kadını New York'ta ziyaret edecek ancak işler beklendiği gibi gitmeyecektir.

IMDb: 6.8

Filmin 2012 yılında çekilen başka bir uyarlaması daha var. 👇🏻

Filmin 2012 yılında çekilen başka bir uyarlaması daha var. 👇🏻

Ünlü edebiyatçı Charles Dickens’ın klasikler arasına girmiş Great Expectations (Büyük Umutlar) adlı eserinin 2021 uyarması film, fakirlik içerisinde büyüyen yetim Pip'in hikayesini anlatıyor. Pip'in hayatı birdenbire nereden geldiğini bilmediği bir yardımla değişir ve bir beyefendiye dönüşür. Hızla sınıf atlayan genç adam bu konumunu çocukluk aşkı Estella’ya yeniden ulaşmak amacıyla kullanır. Fakat Estella'yı büyüten Bayan Havisham karşı cinse karşı büyük nefret beklemektedir; başta Pip'e olumlu yaklaşsa da işler hiç de planlandığı gibi ilerlemez. Estella’ya beslediği aşk, Pip'te büyük bir hayal kırıklığına neden olacaktır. Filmin başrollerini Jeremy Irvine, Helena Bonham Carter, Ralph Fiennes paylaşıyor. Yönetmen koltuğunda ise Mike Newell oturuyor.

 IMDb: 6.2

14. Romeo ve Juliet (1996)

14. Romeo ve Juliet (1996)

William Shakespeare tarafından yazılan oyunun uyarlama filmi, Romeo ve Juliet'in destansı aşk hikayesi çağdaş dünyada vuku bulsaydı nasıl bir trajediye yol açardı? Yine aynı, ancak bu defa kılıçların yerini 'kılıç adları' taşıyan modern silahlar alacaktır. Başarılı yönetmen Baz Luhrman, bu defa William Shakespeare’ın trajik aşk öyküsü Romeo ve Juliet’i beyazperde'ye aktardı. Avustralyalı dahi yönetmenin filminde olaylar günümüz Florida’sında geçiyor. Filmde Romeo (Leonardo DiCaprio) ve Juliet (Claire Danes), kentin iki düşman ailesinin çocuklarıdır. Trajik bir rastlantı sonucu iki genç birbirlerine aşık olurlar ve ailelerin savaşının ortasında bir kaçış bulmaya çalışırlar. 

IMDb : 6.7

Bir başka uyarlama ise 2013 yılında çekildi. 👇🏻

Bir başka uyarlama ise 2013 yılında çekildi. 👇🏻

Romeo & Juliet, William Shakespeare'in Julian Fellowes tarafından yazılan ve Carlo Carlei tarafından yönetilen aynı adlı romantik trajedisinin 2013 uluslararası ortak yapım romantik drama filmi uyarlamasıdır.

IMDb: 5.8

13. Moby Dick (1956)

13. Moby Dick (1956)

Herman Melville tarafından yazılan Moby Dick romanından uyarlanan filmin konusu: Hayatını beyaz bir ispermeçet balinası olan Moby Dick' den kopan bacağının intikamını almaya adamış Kaptan Ahab'ın öyküsü.

IMDb : 7.3

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

2015 yılında vizyona giren ''Denizin Ortasında'' filmi Nathanial Phillbrick'in aynı adlı romanından uyarlama. Filmin asıl can alıcı noktası; Herman Melville'in doğuracağı Moby Dick efsanesine de ilham veren romanın ta kendisi oluşu.

2015 yılında vizyona giren ''Denizin Ortasında'' filmi Nathanial Phillbrick'in aynı adlı romanından uyarlama. Filmin asıl can alıcı noktası; Herman Melville'in doğuracağı Moby Dick efsanesine de ilham veren romanın ta kendisi oluşu.

Charles Leavitt’in imza attığı senaryo, Nathanial Phillbrick’in aynı adı taşıyan romanından beyazperdeye taşınıyor. 1820 yılında Nantucket isimli balina avlamakta olan bir geminin, dişli bir İspermeçet balinasının saldırısı sonucunda parçalanmasını konu alan film, Pasifik Okyanusu’nun kalbinde yaşanan bir hayatta kalma mücadelesini konu alıyor. Sadece 8 kişinin canlı olarak kurtulduğu bu olay, daha sonra ünlü yazar Herman Melville’in doğuracağı Moby Dick efsanesine de ilham veriyor. 

IMDb: 6.9

12. Monte Kristo Kontu (2002)

12. Monte Kristo Kontu (2002)

Alexandre Dumas'ın Monte Kristo Kontu romanından uyarlanan filmde; Edmund Dantes, hayatını suya adamış olan bir denizcidir. Çok güzel bir kız olan Mercedes ile evlenmenin arifesindedir. Ancak kendisini, en yakın arkadaşlarından biri olan ve sevgilisine aşık olan Fernand'ın yaptıkları nedeniyle bir anda hapishanede bulur. Fernand, Mercedes'i ele geçirmek için oldukça sinsi planlar yapmıştır. Artık bir mahkum olan Dantes'in tek bir hedefi kalmıştır. Bu da hapishaneden kaçıp kendisinin orada olmasına neden olan insanların peşine düşmektir.

IMDb: 7.7

11. Anna Karenina

11. Anna Karenina

Tolstoy'un ölümsüz eserinden uyarlanan film, 1874 yılında genç ve güzel Anna Karenin yaptığı evlilikle St. Petersburg'un yüksek sosyetesi içerisinde çok iyi bir konuma sahiptir. Kocası Karenin Rus siyasetinin de önemli isimlerindendir. Bir gün erkek kardeşi Oblonsky’den eşi Dolly ile arasını düzeltmesini isteyen ve onu Moskova’ya çağıran bir mektup alır. Bu yolculuk esnasında tanıştığı Kontes Vronsky'nin garda kendilerini karşılayan oğlu, genç subay Vronsky ile aralarında bir kıvılcım çakar. Moskova'da karışık aşk üçgenleri arasında düzenlenen büyük bir dans balosunda herkesin bakışları Vronsky ve Anna'nın üzerinde  toplanır. Anna, karşı koyamadığı bir aşka doğru sürüklenirken, Vronsky'den kaçıp St. Petersburg’a ve aile yaşantısına dönmesi, ne hakkında çıkan dedikoduları engelleyebilir ne de yüreğinde duyduğu aşkı. Bu arada eşi Karenin, Anna'yı uyarır; halkın gözünde bir skandala yol açmıştır. Ama aşkını seçen kadına karşı Rus halkının iki yüzlülüğü de bu şekilde ortaya çıkacaktır...

IMDb: 6.6

10. Savaş ve Barış (1956)

10. Savaş ve Barış (1956)

Lev Tolstoy’un aynı isimli romanından uyarlanan 1956 yapımı ‘War and Peace’, savaş ve aşk temasını bir arada işleyen bir dram filmidir. Napolyon yönetimindeki Fransa ile Rusya arasında geçen büyük savaşın paralelinde, karakterler arasındaki karmaşık aşk hikayelerini de anlatan film, romanla kıyaslandığında her ne kadar yeterince tatmin edici gelmese de, romanı genel hatlarıyla yansıtmayı başarabilmiştir. Başrollerde Audrey Hepburn, Henry Fonda  gibi başarılı oyuncuların yer aldığı ‘War and Peace’, en iyi yabancı film dalında AltınKüre Ödülü’nün de sahibi olmuştur.

IMDb: 6.8

1965 yılında çekilmiş bir versiyonu da var.

1965 yılında çekilmiş bir versiyonu da var.

Tarihi detayların özenle aktarıldığı filmde 45 dakikalık savaş sahneleri için 120.000 kişilik bir ordu oluşturulmuş ve pek çok at öldürülmüştür. Sovyetler Birliği’ndeki müzelerden alınan eşyaların kullanıldığı film, gerçeğe oldukça yakındır. Filmin çekimleri tam 7 yıl sürmüş, yapımda binlerce oyuncu rol almış ve dönemin koşullarında 100 milyon dolara mal olmuştur.

IMDb: 8.3

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

9. Aşk ve Gurur (2005)

9. Aşk ve Gurur (2005)

Jane Austen'in muhteşem romanı, 18. yüzyıl sonlarında, sınıf bilincinin hakim olduğu İngiltere'de beş kız kardeş olan Bennet'lar- Elizabeth veya Lizzie, Jane, Lydia, Mary ve Kitty, annelerinin iyi bir koca bulup geleceklerini güvence altına alma hayalleriyle büyütülmüşlerdir. Fakat, neşeli ve zeki bir mizaca sahip olan Elizabeth, kendisine düşkün olan babasının da desteğiyle hayatını daha farklı ve dolu dolu yaşamak için çabalamaktadır.

IMDb: 7.8

8. Hamlet (1990)

8. Hamlet (1990)

William Sheakespeare tarafından yazılan Hamlet oyunundan uyarlanan filmde Kral babasının ölümünden sonra Danimarka’ya döner. Annesi Gertrude çoktan Hamlet’in amcası ve yeni kral olan Claudius ile evlenmiştir. Hamlet’in Ophelia ile evlenmesi için baskı yaparlar. Fakat bir gün babasının hayaleti ortaya çıkar ve Hamlet’e kendisini öldürenlerin Claudius ve Gertrude olduğunu söyler.

IMDb: 6.7

Hamlet gibi bir başyapıt tek film ile sınırlı kalamazdı. Hamlet' in 1996 yılında yapılmış bir uyarlaması da var. 👇🏻

Hamlet gibi bir başyapıt tek film ile sınırlı kalamazdı. Hamlet' in 1996 yılında yapılmış bir uyarlaması da var. 👇🏻

Shakespeare’in bu ünlü klasiği bu kez İngilizlerin ünlü yönetmeni Kenneth Branagh tarafından sinemaya uyarlandı.' Hamlet', hain amcası tarafından öldürülen babasının intikamını almaya çalışan ve bunu başaran Danimarka Prensi’nin hayatını anlatıyor. Bu trajedi bugün de modern hayatta karşınıza çıkan ihanet, arzu, iktidar hırsı gibi duyguları yoğun bir biçime işliyor.

IMDb : 7.7 

7. Doktor Zhivago (1965)

7. Doktor Zhivago (1965)

Boris Pasternak'ın aynı adlı romanından uyarlanan filmde Bolşevik Devrimi döneminde yaşayan bir doktor ve de şair olan Yury Jivago, devrim atmosferinde büyük bunalımlar yaşamaktadır. İdeallerini ve doğru bildiği şeyleri kaybeden Jivago'nun evliliği de bir hayli sıkıntıdadır. Karısının kendisine duyduğu aşka karşılık veremeyen çaresiz adam devrim liderlerinden birinin karısına aşıktır. Bu aşk ve evliliği arasında sıkışıp kalan Jivago sadakat ve tutkuları arasında kalmaktadır. Rusya'nın geçirdiği dönüşüm evresini karakteri Jivago'nun üzerinden anlatan film, beş dalda Oscar ödülü kazanmıştır.

IMDb: 8.0

6. Taras Bulba (1962)

6. Taras Bulba (1962)

Taras Bulba, Nikolai Gogol'un aynı isimle yazdığı eserinin uyarlaması olan tarihi film, 16. yüzyılda geçmektedir. Ukraynalı Cossack savaşçılarının hanedanlıklarını Polonyalı askerlere karşı savunma mücadelelerini konu alır.

IMDb: 6.4

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Romanın 2009 yılında çekilen bir diğer uyarlaması da var.

Romanın 2009 yılında çekilen bir diğer uyarlaması da var.

Film Ukrayna'nın Zaporijya, Khotyn ve Kamianets-Podilskyi bölgelerinde ve Polonya'da çekilmiştir. Filmin çekimleri 2008 yazında bitmişse de film 2 Nisan 2009'da vizyona girmiştir. Filmde Gogol'un 1835 yılında yazdığı Taras Bulba kullanıldı.

IMDb: 5.8 

5. Fareler ve İnsanlar (1992)

5. Fareler ve İnsanlar (1992)

John Steinbeck'in klasik eserinden uyarlanan film, en iyi arkadaşlar Lennie (Malkovich) ve George (Sinise) ekonomik kriz döneminde kendilerini California'da işsiz bulurlar. Buldukları işleri ise Lennie'nin çocuksu zihni nedeniyle kaybetmektedirler. Tyler Çiftliği'nde işe alındıklarında, patronun kötü yürekli oğlu Curley'nin (Casey Siemaszko) sıkı disiplinine rağmen işlerinde başarılı olurlar. Ama dünyaları, Curley'nin mutsuz eşi (Sherilyn Fenn, Twin Peaks) Lennie'nin merhamet duygularına maruz kaldığında paramparça olur. Artık George'un da merhamet duygularıyla bir karar vermesi gerekmektedir.

IMDb : 7.5

4. Sefiller (1998)

4. Sefiller (1998)

Victor Hugo'nun edebiyat tarihinin en önemli eserlerinden biri olarak addedilen eseri Sefiller'den uyarlanmıştır. Jean Valjean fakir bir adamdır. Bir gün açlığını gidermek için bir somun ekmek çalmaya karar verir. Yakalanması neticesinde hak ettiğinin çok üzerinde, ağır bir cezayla karşı karşıya kalır. Bir süre sonrası bağışlanması, Jean'ın tüm hayatını tepeden tırnağa değiştirecektir. Jean, aşkı, otoriteyi, arzuyu ve tutkuyu bulacaktır. Hapisten zirveye doğru giden yol, onlarca saplantının gölgesinde, daha da virajlı hale gelecektir.

IMDb: 7.4

Tabii bir de 2012 uyarlaması var. 👇🏻

Tabii bir de 2012 uyarlaması var. 👇🏻

19. yüzyıl Fransa'sında geçen film, yıkılan hayaller, kalp kırıklıkları, tutkular ve fedakarlıklar üzerine kurulu. Jean Valjean olarak bilinen 24601 nolu mahkum, hapishaneden salınır. Kendisine yeni bir hayat kurmak ister ama müfettiş Javert'in gölgesi onu daima takip etmektedir. Jean Valjean Fantine'in kızı Cosette ile ilgilenmeyi kabul ettikten sonra ikisinin hayatı da tamamen değişecektir. Fransız Devrimi'nin arifesinde geçen hikaye ihtilalin her iki tarafının da yüzünü gözler önüne serer. Ünlü yazar Victor Hugo'nun aynı isimli ünlü edebiyat klasiğinden uyarlanan Les Miserables (Sefiller), Jean Valjean'ın ölümsüz hikayesini beyazperdeye taşıyor. Oscarlı sinemacı Tom Hooper'ın yönetmenliğinde çekilen filmin oyuncu kadrosu ise Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter ve Amanda Seyfried gibi birbirinden ünlü isimlerden oluşuyor.

 IMDb:7.6

3. Madam Bovary (1991)

3. Madam Bovary (1991)

Gustave Flaubert'in aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Emma toplumun alt tabakasından, sıradan bir kadındır. Artık daha iyi bir hayat yaşamak istemektedir. Bir süre sonra duygusal olarak bir duvara benzeyen Charles Bovary ile evlenecektir. Evlilikten sonra aşkın cazibesi kaybolur. Emma kendisine yeni heyecanlar aramaya başlar. Ancak bir süre sonra içerisine gireceği borç batağı, onu uçuruma doğru sürüklemeye başlar.

IMDb : 6.6

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Bir diğer uyarlama ise 2014 yılında vizyona girmiştir.

Bir diğer uyarlama ise 2014 yılında vizyona girmiştir.

Küçük bir kasaba doktorunun güzeller güzeli eşi Emma, kendi sosyal statüsünü yükseltmek adına yeni bir ilişkiye başlar. 

IMDb: 5.7

2. Yeraltı (2012)

2. Yeraltı (2012)

2012 yapımı Zeki Demirkubuz filmi olan Yeraltı, Dostoyevski'nin Yeraltından Notlar adlı hikâyesinden esinlenerek yaratılmıştır. Filmin başrol oyuncu ise Engin Günaydın.

IMDb : 7.2

1. Gazap Üzümleri (1940)

1. Gazap Üzümleri (1940)

John Steinbeck'ın aynı adlı eserinden uyarlanan Gazap Üzümleri, Amerika’ya büyük hasarlar veren Büyük Ekonomik Buhran döneminde geçen bir hikayeye odaklanır. Doğup büyüdükleri yerden kuraklık, işsizlik ve ekonomik ve sosyal kriz nedeniyle ayrılmak zorunda kalan Joad ailesinin yaşadığı sorunlar ancak başka bir şehre gittiklerinde çözebilecek cinstendir. Joad ailesi bu yüzden California’ya göçmeyi seçer. California ekonomik buhrandan kaçan binlerce insanın umut kapılarını araladığı yer olmuştur. Joad’ların durumu da farklı değildir; burada iş, yiyecek yemek ve bir gelecek hayalleri içerisinde olacaklardır.

IMDb: 8.1

Sizin izleyip en etkilendiğiniz film hangisi? Yorumlarda buluşalım.

Bunlar da ilgini çekebilir. 😊

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
43
8
3
2
2
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Yenikler

Kitapları çok güzel.