Görüş Bildir
Haberler
Everestin Zirvesinden Okyanusun Derinliklerine: Dünyaca Ünlü Ulusal Parklar

Everestin Zirvesinden Okyanusun Derinliklerine: Dünyaca Ünlü Ulusal Parklar

Yeter Şirin
27.05.2024 - 09:01

Ulusal parklar; çeşitli ekosistemlerini, vahşi yaşamı ve doğal güzelliklerini koruma amacıyla oluşturulmuş özel koruma alanlarıdır. Dünyada korunması gereken o kadar güzellik var ki dünyada birçok yer ulusal park ilan edilmiş. Gelin birlikte bu özel ve güzel ulusal parkları inceleyelim.

Kaynak: https://www.enuygun.com/bilgi/dunyani...

1. Yellowstone Ulusal Parkı

1. Yellowstone Ulusal Parkı

ABD'nin Idaho, Montana ve Wyoming eyaletlerini kapsayan Yellowstone Ulusal Parkı  dünyanın ilk ve en eski ulusal parkıdır. Göz alıcı yeşil tonlarına sahip ormanları, kaplıcaları, gayzerleri ve zirveleriyle Yellowstone vahşi yaşamı yakından tanıma fırsatı veriyor. Yılda 4 milyondan fazla ziyaretçisi olan bu ulusal parkı ziyaret etmek için bir gün yeterli gelmeyecektir.

2. Yosemite Ulusal Parkı

2. Yosemite Ulusal Parkı

Kaliforniya’da bulunan Yosemite Ulusal Parkı 3.027 km² yüz ölçümüne sahip olup ürkütücü uçurumları, mükemmel yürüyüş parkurları ile unutulmaz bir macera deneyimini size sunuyor. Yellowstone gibi 4 milyon ziyaretçisi bulunan Yosemite Ulusal Parkı hayranlık uyandırıyor.

3. Waterton Gölleri ve Glacier Ulusal Parkı

3. Waterton Gölleri ve Glacier Ulusal Parkı

Kanada Glacier ve ABD Waterton Gölleri Ulusal Parkı doğal kaynak sorunu tartışmasını çözmek için birleştirilerek dünyanın ilk uluslararası barış parkı haline geldi. Park aynı zamanda UNESCO tarafından dünya mirası olarak belirlenmiş olup el değmemiş bir vahşi yaşam cenneti olarak görülmekte.

4. Kruger Ulusal Parkı

4. Kruger Ulusal Parkı

Güney Afrika’nın en eski ve büyük ulusal parkı olan Kruger uluslararası bir ünüyle 19.485 km2'lik bir alanı kaplıyor. Av gezisi, safari yürüyüşleri ile birlikte vahşi yaşamı deneyimleyebileceğiniz Kruger Ulusal Parkı içinde uzun vakit geçirmek için park içinde bulunan kamp alanlarını tercih edebilirsiniz.

5. Zhangjiajie Ulusal Parkı

5. Zhangjiajie Ulusal Parkı

Avatar filmine ilham veren Zhangjiajie Ulusal Parkı Çin Halk Cumhuriyeti'nin Hunan eyaletinin Wulingyuan bölgesinde yer alıyor. 1992 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan binlerce turistin ziyaret ettiği parkta alçalan bulutlarla kendinizi gökyüzünde hissedebilir, maymunlar ve şelaleler ile kendinizi fantastik bir filmde hissedebilirsiniz.

6. Iguazu Ulusal Parkı

6. Iguazu Ulusal Parkı

Arjantin ile Brezilya arasındaki sınır hattı üzerinde bulunan Iguazu 2.000'den fazla damarlı bitki türüne ev sahipliği yapan bir ulusal park. Dünyadaki en büyük ve geniş şelalelerinin bulunduğu park aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor.

7. Torres Del Paine Ulusal Parkı

7. Torres Del Paine Ulusal Parkı

Şili sınırları içinde bulunan ulusal park, 1978 yılında UNESCO tarafından Biosfer Rezerv Alanı ilan edilmiş. Adını park içerisinde bulunan iğne kadar sivri 3 granit kayadan alan bu yer, yaz aylarında 11, kış aylarında ise 1 derece sıcaklığa sahip. Parkın büyük kısmı buzullarla kaplı olup flora açısından çok zengin bir bölge. 3 metrelik kanadıyla Condor akbabalarını ise yalnızca bu bölgede görülmekte.

8. Galapagos Adaları Ulusal Parkı

8. Galapagos Adaları Ulusal Parkı

Galapagos Adaları, 1959 yılında ulusal parka dönüştürülen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’de yer alan bir başka milli park… Ekvador Cumhuriyetine bağlı Galapagos Adaları, 14 büyük, 8 küçük ve daha birçok minik takımadalar olup tabiatın ütopyası da denen bu park çeşitli tabiat olayları ve birçok deniz canlısıyla bir arada olacağınız keyifli bir deneyim olacak.

9. Sagarmatha Ulusal Parkı

9. Sagarmatha Ulusal Parkı

1976 yılında kurulan Sagarmatha Ulusal Parkı içerisinde dünyanın en yüksek dağı olarak bilinen Everest Dağı bulunuyor ve kuruluşundan 3 yıl sonra UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklendi. Park da bulunuyor. Everest’in heybetli manzarasıyla büyüleyici bir deneyim istiyorsanız Sagarmatha Ulusal Parkını mutlaka ziyaret etmelisiniz.

10. Kaziranga Ulusal Parkı

10. Kaziranga Ulusal Parkı

1974 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen Kaziranga Ulusal Parkı Hindistan'ın doğusundaki insan varlığının daha mahvetmediği son nadir alanlardan. Dünyanın en büyük tek boynuzlu gergedanı başta olmak üzere kaplanlar, filler, panterler, gibi binlerce kuş da dahil birçok memelinin habitatı bu park. Yaban hayatı gözlemleme yeri olmakla beraber aynı zamanda bir kuş gözlem cenneti de diyebiliriz. Hindistan bu konuda o kadar tedbirli ki bitki ve hayvan türlerinin devlet tarafından koruma altına olduğu için belli kurallar eşliğinde ziyarete açılmakta.

11. Banff Ulusal Parkı

11. Banff Ulusal Parkı

Rocky Dağlarıyla beraber olan Banff Ulusal Parkı, Kanada'nın ilk ulusal parkı aynı zamanda en ünlü milli parklarından biri. Ulusal park, büyüleyici dağ manzaraları, buzullar, göller, mineral kaplıcalar, kanyonlar ve zengin bir yaban hayatıyla olağanüstü çeşitlilikteki jeolojik ve ekolojik özelliği de ev sahipliği yapan ulusal park 1984 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesinde de yerini edinmiş.

12. Great Barrier Reef Ulusal Parkı

12. Great Barrier Reef Ulusal Parkı

Great Barrier Reef Deniz Parkı, Avustralya'nın Queensland kıyılarında yer alan ve dünyanın en büyük mercan resifi sistemi ve deniz koruma alanı olarak biliniyor. UNESCO Dünya Mirası Listemizde yer alan park, 1975 yılında kuruldu ve yaklaşık olarak 344.400 km²'lik bir alana sahip.

13. Fiordland Ulusal Parkı

13. Fiordland Ulusal Parkı

Fiordland Ulusal Parkı ülkenin en büyük milli parkı olup, içerisinde dünyanın en yüksek onuncu şelalesi olan Browne Şelalesi bulunuyor. UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan park, zengin yaban hayatı çeşitliliği, flora ve faunası ile dikkat çekiyor.

14. Serengeti Ulusal Parkı

14. Serengeti Ulusal Parkı

'Afrika'nın beş büyükleri”nin en iyi gözlemlendiği yer olan Serengeti Ulusal Parkı UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak korunmakta. Serengeti Ulusal Parkı farkı bölümlere ayrılmış olup her bölümün kendine has bir özelliği bulunuyor.

Dikkatinizi çekebilir;

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
11
8
6
5
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın