Görüş Bildir
Haberler
Kıdem Tazminatına Güney Kore Modeli: Sistem Nasıl İşliyor?

etiket Kıdem Tazminatına Güney Kore Modeli: Sistem Nasıl İşliyor?

FreiGeist
06.05.2019 - 14:17 Son Güncelleme: 07.05.2019 - 16:10

Kıdem tazminatı, çalışma hayatının en önemli başlığı olmayı sürdürüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 'Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları' kapsamında, tarafların uzlaşmasıyla kıdem tazminatı fonunun bu yıl sonunda hayata geçirileceğini açıklamıştı. Ne kadar kesinti yapılacak, sistem kimleri kapsayacak, birikmiş kıdem tazminatlarının durumu ne olacak? Yeni kıdem tazminatı sistemine ilişkin görüş almak, temel parametreleri ve ayrıntıları netleştirmek üzere paydaşların bir araya gelmesi bekleniyor.  Ancak şu aşamada taraflarla paylaşılan bir taslak bulunmuyor.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren yeni sistemde BES ile kıdem tazminatının entegre edileceği aktarılıyor. Bugün basına yansıyan bilgilere göre, bu sistemi kullanan tek ülke var, Güney Kore. Peki Güney Kore'de sistem nasıl işliyor?

Detaylara bakalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Hürriyet'ten Noyan Doğan'ın haberine göre, 'Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019' programına göre Bireysel Emeklilik Sistemi, yeniden ele alınarak, tamamlayıcı emeklilik sistemine dönüşecek, BES ile kıdem tazminatı entegre edilecek. Önümüzdeki aylarda detayları netleşecek yeni sistemin tüm tarafların mutabakatıyla sene sonuna kadar hayata geçmesi bekleniyor.

Peki, dünyada, kıdem tazminatı ile özel emekliliği entegre eden başka ülkeler var mı?

Peki, dünyada, kıdem tazminatı ile özel emekliliği entegre eden başka ülkeler var mı?

Noyan Doğan bu soruya şöyle açıklık getirdi: 

'Kıdem tazminatını BES ile entegre eden tek bir ülke var, o da Güney Kore. İtalya’da da benzer bir uygulama var, yani kıdem tazminatı fona aktarılabiliyor ancak zorunlu değil. Çoğu çalışan risk almak istemediği için aktarım yapmayı tercih etmiyor. Ancak İtalya'da kamu emeklilik sistemi kuvvetli ve çalışırken ki ortalama aylık kazancın yüzde 83.1’i emekli aylığı olarak bağlanıyor.'

Güney Kore’de durum nedir?

Güney Kore’de durum nedir?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Güney Kore'de 2005 yılında çalışanların kıdem tazminatı planlarının, emeklilik planlarına dönüştürülmesine karar verildiğini aktaran Doğan, sisteme ilişkin şu bilgileri verdi: 

'Bu kapsamda işveren ve çalışanlar istedikleri özel emeklilik planlarını seçebiliyor. İşveren de çalışanın emekliliğine katkı yapıyor.

Çalışanlar isterlerse ek katkıda da bulunabiliyor. Katkılar vergi teşvikleri ile destekleniyor. Çalışan hesabındaki parayı istediği zaman çekemiyor. Parayı çekebilmenin şartı; bir ev satın almak, altı aydan fazla hastanede yatış, şirketin iflası ve doğal afet. 

Bunların dışında çalışan hesabındaki paraya el süremiyor.'

Sistem nasıl işliyor?

Sistem nasıl işliyor?
  • Kıdem tazminatı fonuna ve çalışan emeklilik planlarına katılım zorunlu.

  • Kıdem tazminatı fonunun, özel emeklilik planlarına dönüştürülmesine izin verildi.

  • İşveren ve çalışanlar istedikleri planları seçmekte özgür.

  • Tüm işverenler emeklilik planı veya kıdem tazminatı sistemi kurmak zorunda.

  • 10’dan az çalışanı olan firmalar, çalışanların BES planlarına katkıda bulunabiliyor.

  • Yıllık katkı, bir aylık maaşa denk gelecek şekilde, yüzde 8.3’lik katkı zorunlu.

  • Çalışan istediği zaman sistemden çıkamıyor. Ev alma, 6 aydan uzun süreli hastane kalış gibi durumlarda kıdem tazminatı alınabiliyor.

  • Emeklilik yaşı 61. Emeklilik yaşına gelindiğinde toplu çıkış mümkün.

Hatırlatma: Son olarak 2017 yılında, dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, tarafların görüşlerini almış, uzlaşma sağlanamayınca da konu gündemden çıkartılmıştı.

1 Mayıs’ta pankartların ve açıklamaların başlıca vurgusu kıdem tazminatı olmuştu.

İşçi sendikaları, ‘Kıdem tazminatı kırmızı çizgimiz, dokundurmayız’ demiş ve tavrını ortaya koymuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
225
154
16
2
2
2
2
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

yav ne hikaye okuyorsunuz? Çıksın Reyis, "kıdeminize çökücez biz, tatava yapmayın desin". Biz zaten azıcık direniyoruz, sonra "iyi madem" diyoruz.

Melih Ertaş

Aynen öyle bir kaç gün konuşulur sonra tamam o zaman ya derler biter gider

Braunx

Devlet önce kendisi tasarruf yapmayı öğrensin, sonra gelsin benim tasarrufuma karışsın. Her kuşu siktiler bi leylek kaldı.

ali

Amaç fona para aktarmak, malum kimseden borç alınamıyor bir yerden para bulmak lazım. Başka türlü sarayın ihtiyaçlarını, emine hanımın alışveriş ücretini kim... Devamını Gör