Görüş Bildir
Haberler
Ukrayna'da Mahsur Kalan Türk Öğrenciler: 'Acil Tahliye İstiyoruz'

Ukrayna'da Mahsur Kalan Türk Öğrenciler: 'Acil Tahliye İstiyoruz'

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısıyla Ukrayna’da yaşayan Türk öğrenciler mahsur kaldı. Evlerinin yakınlarına füzeler düştüğünü söyleyen öğrenciler acil tahliye istiyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik harekât emri vermesinin ardından Ukrayna’da yaşayan Türk öğrenciler ülkede mahsur kaldı.

Diken'den Altan Sancar'ın haberine göre, tahliye edilmek istediklerini ve evlerinin yakınlarına füzeler düştüğünü söyledi. İletişim hatlarında yaşanan aksaklıklar nedeni ile sık sık kesilen görüşmede öğrenciler can güvenliklerinden endişe ettiklerini aktardı. 

Dışişleri Bakanlığı’ysa Ukrayna’dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşları için gerekli destek ve yönlendirme sağlanacağını duyurdu.

Ukrayna’nın doğusundaki Harkov kentinde yaşayan öğrencilerden Can Kanak, askeri harekâtın başladığı saatlerden beri korku dolu anlar yaşadıklarını aktardı.

Kentte sık sık internet erişiminde sıkıntılar yaşanırken,  öğrenciler hayatlarından endişe ettiklerini söyledi.

"Tek beklentimiz tahliye" 🎥

Öğrenci Kanak, Türk büyükelçiliğiyle iletişime geçtiklerini, ancak bir tahliyenin olmayacağının kendilerine aktarıldığını belirtti. Kanak, elçilik tarafından kendilerine “Neden daha önce ayrılmadınız” diye sorulduğunu da söyledi. Kanak’ın verdiği bilgiye göre, aynı evde dört Türk öğrenci birlikte yaşarken, ülke genelinde çok sayıda öğrenci ülkeden ayrılmanın yollarını arıyor. 

Öğrenciler, havadan tahliyenin olmayacağının aktarılması üzerine, kara yolu ile ülkeden ayrılmayı düşündüklerini ancak bunun da güvenli olmaması nedeniyle vazgeçtiklerini belirtti. Kanak, ailesi ile iletişim kurduğunu, ailesinin hayatından endişe ettiğini ve ağladığını aktarırken yetkililere şöyle seslendi:

 “Bize yardımcı olabilecek herkes yardımcı olsun. Şu an evimizin ilerisine düşen füzeleri çıplak gözle görebiliyoruz. Bizim tek beklentimiz bir tahliye olması. Kara yoluyla ayrılmayı düşündük, ancak bize güvenli olmayacağını söylediler. Ülkedeki tüm yetkililer burada yaşayan öğrenciler için bir şeyler yapmalı.”

Öğrenciler, kendilerine daha önce yayımlanan “Ülkenin doğusundan ayrılın” çağrısının Donetsk ve Luhansk için olduğun aktarıldığını belirtti. Aldıkları bilgiye güvenerek kentte kalmaya devam ettiklerini, ancak sabah saatlerinde başlayan harekâtla yanıldıklarını anladıklarını anlattı: 

“Biz buraya seyahat etmek için gelmedik. Daha önce yapılan çağrı için ‘İki şehri kapsıyor’ dendi ve biz de kaldık. Ancak evimizin penceresinden düşen füzeleri görüyoruz. Konuşacak durumda değiliz, bir an evvel ülkeye ve ailemize geri dönmek istiyoruz.”

Öğrencilerle ikinci görüşme

İkinci görüşmede, Harkov havalimanının vurulduğunu belirten Türk öğrenciler “Tahliye yollarımız kapanıyor, bir an önce harekete geçilmesini istiyoruz” dedi.

Öğrenciler daha önce 80 dolar seviyesinde olan karayoluyla ulaşımın da 500 dolar gibi fiyatlara ulaştığını iddia etti.

Odessa'da mahsur kalan öğrenciler: "Moldova sınırına gidiyoruz"

Odessa'da mahsur kalan öğrenciler: "Moldova sınırına gidiyoruz"
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Ayrıca Ukrayna'nın Odessa kentinde de yedi Türk öğrencinin mahsur kaldığı öğrenildi. Altı yıldır Odessa'da yaşadıklarını belirten Türk öğrenciler, Moldova sınırına geçmek için arabayla yola çıktıklarını anlattı. 

Cumhuriyet'e konuşan öğrencilerden biri ''Saat beşte patlama sesi geldi. Şimdi Moldova sınırına geçiyoruz, amacımız sınıra geçmek. Ne olacağını bilmiyoruz. Benzinlikler çok kalabalık, trafik ve uzun kuyruklar var. Dışişleri Bakanlığı bizi aradı. 'Zorunluluğunuz yoksa ülkenize dönün' dediler. Biz beklemeyi tercih ettik, ama artık tedirginiz. Türkiye'ye dönemiyoruz. Uçak talebimiz olacaktır'' ifadelerini kullandı.

İnternetlerinin her an gidebileceğini ve ailelerinin kendilerinden haber beklediğini belirten öğrenciler, yurtlardan tahliyelerin başladığını aktardı. Cep telefonlarının iyi çekmediğini belirten öğrenciler, şunları söyledi:

''İnternetimiz her an gidebilir. Gece dört tane havada ayarlı füze patlatıldı, ses her yerden duyuldu. Konsolosluğu arıyoruz, kimse cevap vermiyor. Konsolosluk bize geçen haftalarda ulaşıyordu.''

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
8
7
7
7
2
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
biri

aklınızı skeyim.. savaş geliyorum derken b.k işiniz mi var günlerdir kaçmıyorsunuz.

uçak parası vermemek için.. savaş çıkarsa video çekeriz Türkiyeden uçak gelsin deriz

karaincir

Niye kaçmadınız oğlim şimdiye kadar. Mal mısınız

Dzyn

Savaşın başlayacağı bir hafta önceden belli idi ama televizyona çıkarız devlet uçak gönderir ünlü oluruz uğruna bu mallar ağlıyor.